Zelf promotie voor aannemers en bouwbedrijven

Het vinden van potenti?le klanten kan als aannemer een dagtaak zijn. Je hebt concurrentie van andere bouwbedrijven en de klussen liggen niet voor het oprapen. Marketing voor aannemers is hetgeen wat jou kan helpen. Want met de juiste strategie komen de klanten naar jou toe.

Dus, hoe doe je betere marketing voor jouw bouwbedrijf? Bolderdesign heeft enkele tips over oude en nieuwe methoden die je kunt gebruiken om jouw zichtbaarheid te vergroten en nieuwe bronnen van werk aan te trekken.

1. Netwerk met bouwbedrijven

Deze tip is zo oud als de weg naar Rome maar menig aannemer begint als onderaannemer voor een ander bedrijf. Het kan je oude werkgever zijn of een andere bevriende aannemer uit de buurt. Maar houd contact met collega’s, andere aannemers en klanten. Mond-tot-mondreclame kan voor jou gaan werken zolang mensen weten wat je doet. Met alle sociale-mediasites was dit nog nooit zo eenvoudig. LinkedIn is super krachtig om je netwerk te vergroten en je vaardigheden, portfolio en expertise te laten zien.



2. Word een ‘expert’

Iedereen kent wel een allround timmerman, daar ga jij je dus niet mee onderscheiden. Toch kiezen veel aannemers deze tactiek, want ze willen alle mogelijke klussen binnen zien te halen. En ze denken vaak dat ze daardoor andere klussen niet krijgen aangeboden. Maar niets is minder waar. Wanneer jij je specialiseert in een vaardigheid, branche of product. Dan gaan mensen jou daarom herkennen, om het vakwerk wat je levert. En ze zullen deze kwaliteit ook voor andere diensten willen gebruiken. Kijk hoe je mensen kunt helpen, toon je expertise! Gebruik Facebook en LinkedIn-groepen om vragen te beantwoorden. En biedt aan om over jouw expertise te vertellen op platformen waar veel klanten komen. Vertel met passie over jouw specialiteit, wordt de kozijnenspecialist of de Oudhollandse boerderij expert. Dan weten mensen jou sneller te vinden als een allrounder.



3. Online portfolio website

In de huidige tijd kun je haast geen werk meer uitvoeren zonder website. Ik weet het, er zijn aannemers die niets hebben met het internet en toch opdrachten krijgen. Maar je kunt er gewoon niet meer om heen. De bouwbedrijven zonder website hebben vaak een gevestigde naam en mensen weten hun te vinden en welke kwaliteit ze leveren. Als je dit nog niet hebt dan moet je een website hebben. Potenti?le klanten die via, via van jou hebben gehoord maar je niet echt kennen, gaan zoeken. Zoeken op het internet om uit te vinden wie je bent en hoe je werkt. Als je dan geen website hebt dan roept dat argwaan op. En zullen ze minder snel geneigd zijn om contact met je op te nemen. Een ander punt waar veel bouwbedrijven tegenaan lopen is dat ze het lastig vinden om de website up-to-date te houden. Wij snappen dit en vinden ook dat het niet nodig is om up-to-date te zijn. Een aantal echt goede portfoliopagina’s kunnen soms wel jaren vooruit. Projecten van in het oog springende gebouwen bijvoorbeeld. Zorg voor goede foto’s en vertel een verhaal bij de foto’s, dan kun je jaren vooruit.



4. Sociale media voor aannemers

Sociale media zijn verslavend en tijdrovend, maar er zijn veel voordelen te behalen door het opzetten van accounts op Twitter, Facebook, Instagram en LinkedIn. Als je dan toch op je telefoon zit te kijken dan kun je net zo goed een foto posten van je werkzaamheden of van afgeronde projecten. Social media zijn niet direct kanalen waar je als bouwbedrijf opdrachten uit zult halen. Alleen je blijft wel zichtbaar voor je doelgroep. En mochten ze een klus willen klaren dan sta je op hun radar en kun je sneller een telefoontje verwachten. Berichten waarbij je alleen maar je eigen diensten promoot, schrikt juist af en zullen geen klanten aantrekken.



5. SEO voor bouwend Nederland

Als je een website hebt, dan heb je vast gehoord van SEO (zoekmachineoptimalisatie). Dit houdt in dat je jouw website zo bouwt dat Google denkt; dit is een goede site, die hoort thuis op de 1ste pagina. Wij hebben een e-book gemaakt met daarin 26 SEO punten voor resultaat die je gratis kunt downloaden. In deze gids staat hoe jij je website moet bouwen zodat Google jou gaat belonen. Bedenk wel bij SEO dat je het liefst wilt gaan voor lokale zoekopdrachten. Kies daarom ervoor om je plaatsnaam te combineren met het zoekwoord; bijvoorbeeld aannemer Amsterdam of bouwbedrijf Utrecht. Dit verhoogt je kans om te stijgen maar trekt ook meer gekwalificeerde klanten aan.



6. Branding voor bouwbedrijven

Voor veel bedrijven in de constructiewereld is branding een ondergeschoven kindje. Een bedrijfsnaam is vaak niet meer dan de achternaam in combinatie met het werk; bijvoorbeeld bouwbedrijf Jansen. Een logo wordt even snel gemaakt in Word of soms door een bevriende designer. En maar weinig bedrijven nemen Branding serieus. Terwijl wij vinden dat Branding juist de bakermat is van ieder bedrijf. Je logo, je taal, je uitingen, de visuele aantrekkingskracht. Het zijn punten waar geen enkel bouwbedrijf over nadenkt. Logisch, want waarom zou je dat doen als je huizen bouwt of verbouwingen doet. Maar we denken dat hier juist grote kansen liggen voor bouwbedrijven. Je kun je zo makkelijk onderscheiden door deze punten eens anders aan te pakken als je concurrenten. Denk er eens over of laat je adviseren door een branding specialist. En je bent de concurrentie al 1 stap voor.



7. Recensies

Recensies worden belangrijker en belangrijker. Denk er maar eens zelf over na, als je van plan bent om iets te kopen dan zoek je het op en lees je de recensies. In de wereld van bol.com, Coolblue en Zalando is dit heel normaal. Maar voor bedrijven in de constructie komt dit zelden voor. De aantallen liggen natuurlijk vele malen lager als bij deze grote websites. Daarom moet je actief aan klanten en collega’s vragen om recensies te geven op sociale media. Dit betekent wel dat je jezelf een stukje moet blootgeven en transparant moet zijn, want een negatieve reactie kun je niet meer terugdraaien. Zorg daarom ook dat je eventuele klachten op een nette manier afhandelt, en dat dit ook openlijk te lezen is op je social media accounts. Dan bouw je daarmee vertrouwen op. Uiteraard kun je de recensies ook delen op je eigen website voor extra uitstraling.



8. Offline communicatie

In de tijd van het internet zou je bijna vergeten hoe bedrijven 25 jaar geleden aan hun opdrachten kwamen. Mensen kopen namelijk van mensen die ze kennen en vertrouwen. Vroeger was het daarom belangrijk om, als je een eigen bedrijf had, overal te zijn waar je potentie?le klanten zijn. Sponserdeals met sportclubs, businessgroepen, adverteren in de plaatselijke krant, het organiseren van een huttendorp en ga zo maar door. Deze manieren van offline communiceren werkt nog steeds. Spreek met mensen, groepen, organisaties en verenigingen. En meng je tussen de mensen die de bouwplannen maken.



Dit waren onze punten voor zelfpromotie van bedrijven. We hebben doelbewust gekozen om adverteren uit deze lijst te houden, omdat het juist uitvoeren en winst te maken met adverteren veel voeten in de aarde heeft.

Weet jij nog meer tips voor het promoten van je eigen bouwbedrijf of heb je iets van onze blog opgestoken. Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht en deel het bericht met aannemers en bouwbedrijven uit jouw omgeving.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Verbeter Je Online Kennis!

Wekelijkse inzichten, technieken en online strategieën. En handige informatie die je meteen kunt gebruiken.

Of word lid van de facebookgroep Ondernemers, bedrijven en ZZPers Online in Nederland. Met meer dan 7500 leden die elkaar online verder helpen.

Vond je deze post waardevol?
Deel hem met jouw achterban.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp Vraag via Whatsapp